Capoeira ABC

Berimbau Ritmus Kalauz

Angola

2019. június 24. - Capoeira Hungria

A capoeira egy igen összetett harcművészeti stílus. Mivel a zene nagyon fontos alkotóeleme, ezrét külön figyelmet szentelünk neki mi is. Legújabb kis sorozatunkban a "berimbau" nevű hangszeren játszott alapritmusokat mutatjuk be nektek, és az ezekhez kapcsolódó jellegzetes mozdulatokat.

Következzen az első ritmus, az Angola.

 

Az egyik legrégebbi, mondhatni legtradicionálisabb ritmus. Az Angola játékhoz használják, amit lassabb játék jellemez sok egyensúly mozdulattal. Külső szemlélőként ártatlan játéknak tűnhet, de valójában az Angola stílusú játékot a ravaszság, zsiványság jellemzi, vagyis könnyed mozdulatokkal kitérni a másik elől, miközben előkészíteni a gyors visszatámadást.

És most jöjjön néhány kép az előbb említett mozdulatokból:

angola.jpg angola2.jpg

 angola3.jpg

Kedvet kaptál, hogy kipróbáld a capoeira edzéseket?

Formado Panaca, brazil fekete öves oktatónk szeretettel vár budapesti és érdi edzésein Téged is!
Felnőtteket és gyerekeket egyaránt várunk!


www.capoeirahungria.hu
+36 20 531 3350

Facebook oldalaink:
Capoeira Brasil Budapest
Capoeira Brasil Érd

Út a fekete övig... (1. rész)

avagy mesterünk története

Formado Panaca (Francisco Erivan Alves Lopes) a brazíliai Fortaleza városában ismerkedett meg a capoeirával. Fortaleza Messejana nevű kerületében lakott gyerekként, ahol egy orvosi rendelő látogatása alkalmával pillantotta meg a capoeirát 1983-ban. Bár még csak 8 éves volt, de annyira magával ragadták a látott mozdulatok, hogy a következő hónapokban sem tudta kiverni őket a fejéből. Ekkor még a kerületi rendőrség sportprojektjén keresztül focizott és gyümölcsöt árult, hogy segítse a családját. Amikor el kellett költözniük egy másik kerületbe találkozott egy capoeiristával, aki elkezdte tanítani őt és néhány barátját. Ez leginkább utcai capoeira volt, tehát nem hivatalos, edzőtermi capoeirát tanult először. Nagyjából 1 évet edzhettek együtt amikor mostohabátyja is tanított neki néhány akrobatika mozdulatot. Ekkor már tudta, hogy ez az ő útja.

3.jpg

Abbahagyta a focizást és már csak a capoeirára koncentrált. A házuktól nem messze levő tó partján gyakoroltak a mostohabátyjával, aki látván Panaca tehetségét, úgy döntött, hogy elviszi egy hivatalos capoeira edzésre. Ez volt az a pillanat, amikor Panaca előtt világossá vált, hogy mostohabátyja már narancs öves capoeirista. Ebben az edzőteremben ismerkedett meg mesterével, Mestre Zebrinha-val, aki ekkor még barna öves volt, rá 1 évre kapta meg a fekete övet.

5.jpgMestre Zebrinha-val megkezdődhettek a hivatalos capoeira edzések. Amikor eljött a havidíj fizetésének ideje, be kellett vallania mesterének, hogy szerény körülmények között élnek, és nincs pénze kifizetni az edzés díját. A mestere azonban felajánlotta, hogy edzhet nála ingyen, cserébe annyit kér, hogy segítsen neki az edzőterem takarításában, a capoeira hangszerek karbantartásában, illetve később a capoeira bemutatókon való szereplésben.


Kék öves szinten már többször helyettesítette mesterét, ha ő éppen nem tudta megtartani az edzést.
Majd időközben megszerezte a zöld övet és elkezdett saját edzéseket is tartani. Két edzőteremben is volt csoportja, illetve részt vett egy helyi szociális projektben, ami a nehéz sorsú gyerekeknek biztosított capoeira edzéseket.
Ez egy nagyon jó élmény volt számára, rengeteg tanult a gyerekektől és nagyon sok tapasztalatot szerzett a tanítás terén is. Időközben ez a projekt kibővült, és az edzések mellett igyekezett a rászoruló családoknak segíteni (alapvető élelmiszereket biztosítani, számlákat kifizetni vagy akár gyógyszereket vásárolni).

Zöld övesen a mestere utasítására meg kellett szerveznie első batizado (övvizsga) rendezvényét, ahol a saját és a szociális projekten keresztül érkező tanítványai megkapták első övüket. A rendezvény fénypontjaként Panaca megkapta a lila (professzori) övet. Ezzel az álma beteljesült, de tudta, hogy nem hagyhatja itt abba.

2.jpg 1.jpg

Belevetette magát a capoeira világába, nagyon sok helyet és capoeira csoportot meglátogatott. A sok jó tapasztalat és élmény mellé több negatív is társult. Nehéz időszak volt ez, sok csalódás érte, de ráébredt, hogy nem a capoeira világa nehéz, hanem az emberek akik benne dolgoznak. Megtanulta, hogy a capoeira szeretetet, tiszteletet és nagyon sok boldogságot tud adni, de ahhoz, hogy ezeket megtapasztald, igazi capoeiristának kell lenni.

6.jpg

 

 

A mai napig hálás Istennek azért, hogy ezt az utat szánta neki, hogy a maga ura, és capoeirista lehet.

Néhány év múlva kapott egy lehetőséget, mellyel Európába jöhetett tanítani...
A történet legközelebb innen fog folytatódni. ;)

 

 

Ingyenes Gyermek Próbaedzés 2019. május 7-én, Budapesten!
Részletekért kattints a honlapunkra!

Kedvet kaptál, hogy kipróbáld a capoeira edzéseket?

Formado Panaca, brazil fekete öves oktatónk szeretettel vár Téged budapesti és érdi edzésein!

www.capoeirahungria.hu
+36 20 531 3350

Facebook oldalaink:
Capoeira Brasil Budapest
Capoeira Brasil Érd

Portugál - Magyar Kisokos

A capoeira legfontosabb alapfogalmai 1.rész

Bizony a capoeira tanulása közben már pár alkalom alatt meg fog ragadni a fejedben néhány portugál szó. Hogy miért? Mert a capoeira egy brazil harcművészeti stílus, Brazília hivatalos nyelve pedig a portugál. A Mestre - nálunk így mondjuk a "Mester" szót - brazil származása miatt mindent "eredeti nyelven" fog mondani Neked.
Azért nem kell megijedni, tud magyarul is! ;)

No de csapjunk is a közepébe!
Mik azok a szavak, kifejezések, amikkel biztos, hogy találkozni fogsz egy capoeira edzésen:

abada.jpgAbada: így hívjuk a hivatalos edzőnadrágunkat, amely a capoeira iskola logójával és mesterének a nevével van ellátva.

Apelido: jelentése becenév.
Ez bizony a capoeira szerves része. Eredete arra az időszakra vezethető vissza, amikor a capoeira Brazíliában még tiltott sportnak számított, használatával elkerülhették az üldöztetést és a letartóztatást. A hagyomány azonban mind a mai napig folytatódik, minden capoeiristának van egy beceneve.

Ezt általában a batizado (övvizsga) ünnepségen kapja az ember, az első öve megszerzésekor, és innentől kezdve így szólítják őt a csapatban. A név sok különböző dologra utalhat: hajszín, stílus a roda-ban, a személy mérete, személyisége stb. Érdekesség, hogy sok capoeiristák jobban ismeri egymás apelido-ját, mint a valódi nevüket.

dsc5450_kics_1.jpgBatizado: övvizsga, amely évente kerül megrendezésre. Az első öv megszerzése a hivatalos batizado (beavatás), a következő években már "troca de cordas" a hivatalos elnevezés, ami övcserét jelent. Ez egy 3 napos rendezvény, ahol számos külföldi, illetve belföldi capoeira oktató edzésein vehetünk részt, rengeteg tudást, tapasztalatot, élményt és nem utolsósorban új barátokat szerezhetünk. A 3 napos rendezvény fénypontja az utolsó nap tartandó vizsgaceremónia, amikor is megkapjuk a mesterünk által megítélt övet. Gyakori szokás más csoportok, capoeira iskolák rendezvényén is részt venni, ezáltal szélesedik a látókörünk, új stílusokat ismerhetünk meg, új mesterekkel, tanítványokkal ismerkedhetünk meg.

roda3.pngRoda: (kör) az a hely, ahol a capoeiristák gyakorolják a játékukat, mozdulataikat, technikájukat, az énekeket és ahol játszanak a hangszereken. A berimbau (pengetős hangszer) irányítja a capoeira roda-t, ez a hangszer irányítja a capoeiristák játékát a különböző ritmusokon keresztül. Mestre Bimba (a capoeira regional ágának alapítója) idejében még csak egy berimbau-t és két pandeiro-t (csörgődob) használtak a roda-ban. Manapság már három berimbau-t, egy vagy két pandeiro-t, egy atabaque-t (nagy dob) és egy agogo-t. (Ezekről a hangszerekről egy külön posztban mesélünk majd bővebben.)
kicsi_capoeira_03_07_222_of_224.jpg
A roda-ban az először mindig a berimbau szólal meg, őt követi a pandeiro, atabaque, agogo, az ének és a taps. Amint a ritmus megvan, és elkezdődött az ének, a két capoeirista leguggolhat a berimbau elé és felkészülhetnek a játékra. A berimbau-n játszó mester jelzésére indul a játék. A roda-ban játszó capoeiristáknak figyelniük kell a berimbau-t és a zenét, ami megmutatja, hogy milyen játékstílust kell követniük. A capoeira roda-ban míg néhányan játszanak, illetve vezetik a éneket, a többiek alkotják a kórust, tapsolnak és várják a Mestre jelzését, hogy mikor érkezik az ő idejük a roda-ban való játékra.

Mandinga: szabad fordításban zsiványságot jelent. A capoeira szépsége ebben rejlik, mivel nem feltétlen fizikai kontaktusban lehet mérni a capoeirista ügyességét, hanem abban is, hogy milyen módon tudja kicselezni a másikat, és így fölé kerekedni. Egyesek szerint tanulható, míg mások szerint ez egy adottság amivel vagy rendelkezünk, vagy nem. Mindenesetre egy dolog biztos: tanulhatsz zsiványságot, de nem tudod megtanítani.

Volta ao Mundo: („világ körüli út”) így hívják, amikor a capoeira játékban a két játékos tesz egy kört a roda-ban. Több okból is megtörténhet, például ha a játék közben az egyikőjük kimutatta a fölényét, a másik volta ao mundo-t kérhet, ekkor az óramutató járásával ellentétesen tesznek egy kört. Capoeira iskolánként és irányzatonként különböző szabályok vonatkoznak, hogy mikor és milyen módon alkalmazzák, ezért érdemes utánanézni, ha nem a saját csapatunk roda-jában veszünk részt, mert udvariatlanságnak számít a szabályok be nem tartása.

Ginga: a capoeira alapvető mozdulata, ezzel ismerkednek meg a kezdő capoeiristák először. Az ingaóra járásához hasonlító mozdulat, amellyel jobbra és balra mozognak a capoeiristák. Megtéveszthetik vele az ellenfelet, támadást vagy akár akrobatikát indíthatnak belőle, vagy csak néhány másodpercnyi lélegzetvételhez juthatnak egy gyorsabb, keményebb játékban.

 

Kedvet kaptál, hogy kipróbáld a capoeira edzéseket?

Formado Panaca, brazil fekete öves oktatónk szeretettel vár budapesti és érdi edzésein Téged is!

www.capoeirahungria.hu
+36 20 531 3350

Facebook oldalaink:
Capoeira Brasil Budapest
Capoeira Brasil Érd

 

Cordas - Övek

Biztos Neked is feltűnt már, hogy a capoeiristák nadrágján különböző színű, bojtos, lógó övek vannak. A dinamikus, akrobatikus mozdulatok közben nagyon látványos, ahogy a végük tekeredik mindenfelé, azonban ezeknek az öveknek jelentésük van. A színük ugyanis viselőjük fejlettségi szintjét mutatja.

cordas.jpg

Lássuk miről is van szó pontosan:

Minden tanítvány különböző ritmusban fejlődik a hónapok, évek alatt. Az új öv megszerzése nem feltétlen az edzések számában, mint inkább az övhöz kapcsolódó fejlettségi szint elérésében, valamint a capoeira-val szemben mutatott elkötelezettségben mutatkozik. Ez leginkább a haladó övesek között lehet szembetűnő, akiknek már komolyabb elvárásoknak kell megfelelniük.

ovek.jpg

Fehér (Branca): Kezdő szint. A tanítványok még csak ismerkednek a capoeira-val ezen a szinten.

Citrom-fehér (Amarela-branca): Átvezető öv a sárga öv szintjéhez.

Citrom (Amarela): A tanítványoknak már van alapismerete a capoeira játékról (roda) illetve alapvető ismeretekkel rendelkeznek a mozdulatokról, mint például, rúgások, földmozgások, illetve a zenéről. Már ismernek több capoeira éneket és tudják énekelni kórusban, valamint megismerkednek a hangszerekkel.

Narancs-fehér (Laranja-branca): Átvezető öv a narancs öv szintjéhez.

ovek_narancs.jpg

Narancs (Laranja): Kezdő/középhaladó szint. A tanítványoknak már egy mélyebb tudásuk van a capoeira játékról, több különböző rúgást, földjátékot és akrobatika mozdulatot tudnak kombinálni. Ezen a szinten már tudni kell legalább egy hangszeren játszani illetve dalokat énekelni

 

ovek_kek-piros.jpgKék-piros (Azul-vermelho): Ezen a szinten kapják az Estragiaro megnevezést, és elkezdik tanulni, hogyan tanítsanak gyerekeket vagy kezdő felnőtteket. A capoeiristák ezen a szinten már a capoeira mozdulatok széles választékát tudják magukénak (rúgások, földreviteli technikák, akrobatikák, kontakt szituációk). Önállóan képesek játszani minden hangszeren és vezetni a capoeira játékot (roda) énekükkel

 

ovek_kek.jpgKék (Azul): Ezen öv megszerzésével kapják a Graduadó (Haladó) címet. Ekkor a capoeira új szakaszába lépnek, mivel nemcsak a fizikai képességükön, hanem a tanításukon, a harcművészet iránti elkötelezettségükön, illetve a capoeira-játékban való kommunikációs képességükön keresztül is értekelik őket. Ezen szinten már kivételes technikával és látásmóddal vesznek részt a roda-ban és elkötelezettséget mutatnak az edzések iránt. Az a kék öves, aki elkezd saját edzéseket is tartani, megkapja az Instructor címet. 

Zöld (Verde) - Instructor: Ezen a szinten a capoeiristák tovább fejlesztik készségeiket, amik már magukban foglalják a tanítást is. Nagyon erősek a roda-ban, és az oktatásban egyaránt. Erejük alapja a malícia (zsiványság) és az intuíció beillesztése a capoeira játékukba. A malícia az a képesség, amivel meglephetik és összezavarhatják az ellenfelüket. A zöld öves capoeiristáknak már egy magasabb szintre kell helyezniük az edzésüket, a harcművészet szellemi tudatosságának, valamint az erő, a készség és a reflex beépítésével.

Lila (Roxa) - Professor: A capoeiristák ezen a szinten már bizonyítottan képzett harcművészek, illetve tanárok. Megbecsülést vívtak ki a capoeira iránti elköteleződésük és odaadásuk miatt. Malícia készségük, intuíciójuk, reflexük és látásmódjuk a capoeira-ban tovább fejlődik, mivel elkezdik alkalmazni a roda-ban szerzett ismereteiket a külvilágban szerzett kapcsolataikban és fordítva.

Barna (Marrom) - Formando: A Formando-k a csoportjuk és a capoeira világának egyik legfontosabb szereplői. Ők a mestereik jobb kezei, amely létfontosságú a művészeti forma történetének, hagyományainak és készségeinek terjesztésében, valamint a csoport vezetői. Felelősségük az edzések folytatása és a továbbképzéseken való részvétel. Ők a roda bámulatos játékosai, zökkenőmentesen kombinálhatják képességeiket egy heves és könyörtelen játékban.

formado_panaca.jpg

Fekete (Preta) – Formado/Mestre: A capoeirista karrier csúcspontja. A fekete öv első állomásaként Formado elnevezést kap, amely a mesterré válás előszobája.

A Mestre cím elnyeréséhez vezető út a többi capoeirista elismerése. Úgy tartják, hogy ahhoz, hogy valaki mesterré legyen, először legendává kell válnia. A mesterek legendásak a készségeikért, bölcsességükért, kreativitásukért és taktikájukért mind rodán belül és kívül. Megszilárdították capoeira játékukat, stílusukat a fizikai képességeik, szellemi kapcsolataik, látásmódjuk kombinációjával, illetve azokkal a trükkökkel és ravaszságokkal amiket az életük során tanultak.


A mesterek állnak a capoeira-csoportok élén és felügyelik a csoportjuk tevékenységeit. Meghatározó egyéniségei a capoeira közösségnek, kiváló kapcsolatot ápolnak tanítványaikkal és a többi vezetővel

 

Kedvet kaptál, hogy kipróbáld a capoeira edzéseket?

Formado Panaca, brazil fekete öves oktatónk szeretettel vár budapesti és érdi edzésein Téged is!

www.capoeirahungria.hu
+36 20 531 3350

Facebook oldalaink:
Capoeira Brasil Budapest
Capoeira Brasil Érd

Edzés etikett

Mit viselj az edzésen? Mit hozz magaddal? Hogyan viselkedj?
Összeszedtünk Neked pár dolgot, melyet fontos tudnod, ha capoeira edzésre mész!

1. Jelezd, hogy jössz!
Illik, és érdemes is felvenni a kapcsolatot a Mesterrel, mielőtt neki indulsz. Ha tudunk róla, hogy érkezel, el tudjuk mondani mit hozz magaddal, mire számíthatsz az első alkalommal. Így kellően felkészülten tudsz érkezni.53813321_1996782630626872_4749872042805821440_o.jpg

2. Érkezz időben!
Ha az edzés 18:30-ra van kiírva, akkor gyere legalább 15-20 perccel korábban, hogy legyen időd átöltözni, ráhangolódni az edzésre, első alkalom előtt válts pár mondatot a Mesterrel (meg fogja kérdezni volt-e valamilyen sérülésed, elmondja mi fog történni az edzésen). Ha késni fogsz, vagy hamarabb kell elmenned az edzésről, mindenképp jelezd előre telefonon!

3. Elkéstél?
Ha valamilyen okból kifolyólag mégis késtél az edzésről, és az óra már elkezdődött, minden esetben kérj engedélyt a Mestertől a terembe való belépésre.

4. Öltözz megfelelően!
Kezdőknek az első pár hónapban megengedett az egyszerű szabadidőruha viselése, azonban 3 hónap után (a mi edzéseink esetén) a Mester, és a hagyomány tiszteletének jeléül már előírás a capoeira egyenruha. Ezt a Mester segítségével tudod beszerezni.

A capoeira egyenruha: tiszta, fehér nadrág (abada), és capoeira póló (vagy minta nélküli fehér póló). Szabadtéri edzések esetén (illetve, ha a Mester külön jelzi) úgynevezett capoeira edzőnadrágban (malha) is edzhetsz.
53560134_1996782530626882_270354172509945856_o.jpg

Viselj megfelelő alsóneműt - viccesnek tűnhet, hogy ki kell emeljük, de hidd el tapasztalatból beszélünk! :)
Egy-egy edzés során annyira belemelegszünk a gyakorlásba, hogy ha nem megfelelő alsónemű van rajtad, sok bosszúságot fog okozni. (Hölgyeknek a sport melltartó különösen ajánlott!)

Alapvetően mezítláb edzünk, de eleinte ha szeretnél hordhatsz vékony talpú tornacipőt (nem utcait).

5. Hozz magaddal vizet
Edzés végére szomjas leszel, ezt garantáljuk. Mindenképp hozz magaddal valami innivalót!

6. Legyél nyitott és laza
A capoeira-ban gyakori a testkontaktus. Egy-egy földrevitelnél keresztbe-kasul kell másznod a gyakorló partnereden, úgyhogy ne lepődj meg semmin. Ez teljesen normális. :) Vedd fel a ritmust, és légy együttműködő.

52905728_1996782040626931_4956913780282884096_o.jpg

7. Tiszteld Mesteredet és gyakorló társaidat
A capoeiristák egy nagy család. Segítik és tisztelik egymást. Edzőpartnereiket nem vetélytársnak, hanem partnernek tekintik, akivel kölcsönösen segítik egymás fejlődését. Légy Te is aktív tagja a közösségnek!

 

Kedvet kaptál, hogy kipróbáld a capoeira edzéseket?

Formado Panaca, brazil fekete öves oktatónk szeretettel vár budapesti és érdi edzésein Téged is!

www.capoeirahungria.hu
+36 20 531 3350

Facebook oldalaink:
Capoeira Brasil Budapest
Capoeira Brasil Érd