Capoeira ABC

Capoeira ABC

Portugál - Magyar Kisokos

A capoeira legfontosabb alapfogalmai 1.rész

2019. április 04. - Capoeira Pont

Bizony a capoeira tanulása közben már pár alkalom alatt meg fog ragadni a fejedben néhány portugál szó. Hogy miért? Mert a capoeira egy brazil harcművészeti stílus, Brazília hivatalos nyelve pedig a portugál. A Mestre - nálunk így mondjuk a "Mester" szót - brazil származása miatt mindent "eredeti nyelven" fog mondani Neked.
Azért nem kell megijedni, tud magyarul is! ;)

No de csapjunk is a közepébe!
Mik azok a szavak, kifejezések, amikkel biztos, hogy találkozni fogsz egy capoeira edzésen:

abada.jpgAbada: így hívjuk a hivatalos edzőnadrágunkat, amely a capoeira iskola logójával és mesterének a nevével van ellátva.

Apelido: jelentése becenév.
Ez bizony a capoeira szerves része. Eredete arra az időszakra vezethető vissza, amikor a capoeira Brazíliában még tiltott sportnak számított, használatával elkerülhették az üldöztetést és a letartóztatást. A hagyomány azonban mind a mai napig folytatódik, minden capoeiristának van egy beceneve.

Ezt általában a batizado (övvizsga) ünnepségen kapja az ember, az első öve megszerzésekor, és innentől kezdve így szólítják őt a csapatban. A név sok különböző dologra utalhat: hajszín, stílus a roda-ban, a személy mérete, személyisége stb. Érdekesség, hogy sok capoeiristák jobban ismeri egymás apelido-ját, mint a valódi nevüket.

dsc5450_kics_1.jpgBatizado: övvizsga, amely évente kerül megrendezésre. Az első öv megszerzése a hivatalos batizado (beavatás), a következő években már "troca de cordas" a hivatalos elnevezés, ami övcserét jelent. Ez egy 3 napos rendezvény, ahol számos külföldi, illetve belföldi capoeira oktató edzésein vehetünk részt, rengeteg tudást, tapasztalatot, élményt és nem utolsósorban új barátokat szerezhetünk. A 3 napos rendezvény fénypontja az utolsó nap tartandó vizsgaceremónia, amikor is megkapjuk a mesterünk által megítélt övet. Gyakori szokás más csoportok, capoeira iskolák rendezvényén is részt venni, ezáltal szélesedik a látókörünk, új stílusokat ismerhetünk meg, új mesterekkel, tanítványokkal ismerkedhetünk meg.

roda3.pngRoda: (kör) az a hely, ahol a capoeiristák gyakorolják a játékukat, mozdulataikat, technikájukat, az énekeket és ahol játszanak a hangszereken. A berimbau (pengetős hangszer) irányítja a capoeira roda-t, ez a hangszer irányítja a capoeiristák játékát a különböző ritmusokon keresztül. Mestre Bimba (a capoeira regional ágának alapítója) idejében még csak egy berimbau-t és két pandeiro-t (csörgődob) használtak a roda-ban. Manapság már három berimbau-t, egy vagy két pandeiro-t, egy atabaque-t (nagy dob) és egy agogo-t. (Ezekről a hangszerekről egy külön posztban mesélünk majd bővebben.)
kicsi_capoeira_03_07_222_of_224.jpg
A roda-ban az először mindig a berimbau szólal meg, őt követi a pandeiro, atabaque, agogo, az ének és a taps. Amint a ritmus megvan, és elkezdődött az ének, a két capoeirista leguggolhat a berimbau elé és felkészülhetnek a játékra. A berimbau-n játszó mester jelzésére indul a játék. A roda-ban játszó capoeiristáknak figyelniük kell a berimbau-t és a zenét, ami megmutatja, hogy milyen játékstílust kell követniük. A capoeira roda-ban míg néhányan játszanak, illetve vezetik a éneket, a többiek alkotják a kórust, tapsolnak és várják a Mestre jelzését, hogy mikor érkezik az ő idejük a roda-ban való játékra.

Mandinga: szabad fordításban zsiványságot jelent. A capoeira szépsége ebben rejlik, mivel nem feltétlen fizikai kontaktusban lehet mérni a capoeirista ügyességét, hanem abban is, hogy milyen módon tudja kicselezni a másikat, és így fölé kerekedni. Egyesek szerint tanulható, míg mások szerint ez egy adottság amivel vagy rendelkezünk, vagy nem. Mindenesetre egy dolog biztos: tanulhatsz zsiványságot, de nem tudod megtanítani.

Volta ao Mundo: („világ körüli út”) így hívják, amikor a capoeira játékban a két játékos tesz egy kört a roda-ban. Több okból is megtörténhet, például ha a játék közben az egyikőjük kimutatta a fölényét, a másik volta ao mundo-t kérhet, ekkor az óramutató járásával ellentétesen tesznek egy kört. Capoeira iskolánként és irányzatonként különböző szabályok vonatkoznak, hogy mikor és milyen módon alkalmazzák, ezért érdemes utánanézni, ha nem a saját csapatunk roda-jában veszünk részt, mert udvariatlanságnak számít a szabályok be nem tartása.

Ginga: a capoeira alapvető mozdulata, ezzel ismerkednek meg a kezdő capoeiristák először. Az ingaóra járásához hasonlító mozdulat, amellyel jobbra és balra mozognak a capoeiristák. Megtéveszthetik vele az ellenfelet, támadást vagy akár akrobatikát indíthatnak belőle, vagy csak néhány másodpercnyi lélegzetvételhez juthatnak egy gyorsabb, keményebb játékban.

 

Kedvet kaptál, hogy kipróbáld a capoeira edzéseket?

Mestre Panaca, brazil fekete öves oktatónk szeretettel vár budapesti és érdi edzésein Téged is!

https://capoeira-pont.webnode.hu
+36 20 531 3350

Facebook oldalaink:
Capoeira Rucungo Budapest
Capoeira Rucungo Érd

 

A bejegyzés trackback címe:

https://capoeira-abc.blog.hu/api/trackback/id/tr2014737069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása